De tre største diabetes symptomer – eller symptomer på sukkersyge – er øget tørst og sult samt udtalt tissetrang. Man begynder at have overdrevet tørst, fordi nyrerne ikke kan absorbere overskuddet af sukker og dermed ender i urinen.
De typiske symptomer på diabetes er:
Contents
- 1 Hvordan finder jeg ud af om jeg har diabetes?
- 2 Kan man have diabetes uden at vide det?
- 3 Hvordan føles for højt blodsukker?
- 4 Hvad er symptomerne på diabetes 1?
- 5 Kan man se diabetes i en blodprøve?
- 6 Kan man pludselig få diabetes 1?
- 7 Hvornår opdagede man diabetes?
- 8 Er diabetes og sukkersyge det samme?
- 9 Er kløe et symptom på diabetes?
- 10 Hvad sker der når blodsukkeret er højt?
- 11 Hvad skal man gøre hvis man har for højt blodsukker?
- 12 Hvad kan man gøre for at få blodsukkeret ned?
- 13 Hvilke følgesygdomme kan støde til diabetes 1?
- 14 Hvorfor får man pludselig sukkersyge?
- 15 Hvordan føles for lavt blodsukker?
Hvordan finder jeg ud af om jeg har diabetes?
Diagnosen stilles ved at måle ‘langtidsblodsukkeret’, blodprøven HbA1c. En måling over 48 mmol/mol målt mindst 2 gange giver diagnosen diabetes.
Kan man have diabetes uden at vide det?
DIABETES Mange har diabetes 2 uden at vide det. Hvis du opdager det i tide, kan du måske undgå piller og insulin-injektioner. Engang kaldte man diabetes 2 for gammelmands-sukkersyge. Men sygdommen er bestemt ikke forbeholdt gamle mænd – diabetes har udviklet sig til en regulær folkesygdom.
Hvordan føles for højt blodsukker?
Symptomer på højt blodsukker (hyperglykæmi) er træthed, kvalme, mundtørhed, hyppig vandladning, tørst og kløe.
Hvad er symptomerne på diabetes 1?
Type 1-diabetes opstår som regel forholdsvis hurtigt og nogle gange meget akut: Man er alment påvirket, føler sig træt og mat. Man er tørstig og skal tisse oftere end normalt. Man kan få synsforstyrrelser og taber sig ofte i vægt.
Kan man se diabetes i en blodprøve?
Type 1 diabetes – blodprøve
Et fasteblodsukker måles i en blodprøve evt. fra fingeren, som tages før du har spist morgenmad. Hvis dit fasteblodsukker er højere end 7 mmol/ml, er det tegn på diabetes. Når blodprøven tages i fingeren, er der svar inden for få sekunder.
Kan man pludselig få diabetes 1?
Sygdommen rammer oftest børn eller yngre voksne, men der er også ældre mennesker, som pludselig får type 1-diabetes. Sygdommen er ikke specielt arvelig, og den forekommer derfor oftest i familier, hvor ingen i forvejen har type 1-diabetes.
Hvornår opdagede man diabetes?
Den 11. januar 1922 blev den 14-årige canadiske dreng, Leonard Thompson, som den første person med diabetes, behandlet med insulin. Leonard Thompson var blevet diagnosticeret med diabetes som 11-årig. Som andre med diabetes havde han været på en stram kulhydratfattig diæt.
Er diabetes og sukkersyge det samme?
Omkring 320.000 danskere lider af diabetes, også kaldet sukkersyge. Måske har du hørt udtrykkene gammelmands-sukkersyge, type 1 og type 2.
Er kløe et symptom på diabetes?
Diabetes kan medføre kløe i huden. Kløen kan opstå som følge af svampeinfektion, tør hud eller dårligt kredsløb. Kløe på underbenene skyldes ofte dårligt kredsløb. Hvis man oplever kløe, kan man som regel selv gøre meget for at behandle og lindre det.
Hvad sker der når blodsukkeret er højt?
Den udløsende årsag er ofte en svær infektion eller anden sygdom, fx blodprop i hjertet (hjerteinfarkt) eller i hjernen (apoplexi). Tilstanden kan dog også skyldes behandling med store doser vanddrivende medicin, behandling med binyrebarkhormon eller indtag af store mængder sukkerholdig saft eller sodavand.
Hvad skal man gøre hvis man har for højt blodsukker?
Hvis du måler dit blodsukker til mere end 12 mmol/l, skal du først tage insulin, og efter en time måle dit blodsukker igen. Hvis blodsukkeret stadig er over 12 mmol/l, skal du for en sikkerheds skyld måle mængden af ketoner i dit blod, da der kan være risiko for syreforgiftning.
Hvad kan man gøre for at få blodsukkeret ned?
Læs med her og få nogle gode råd til hvordan du sikrer dig et stabilt blodsukker.
- Undgå overforbrug af sukker.
- Drik masser vand.
- Bevæg dig hver dag.
- Spis frugt, mandler, salat eller bær.
- Indtag de sunde fedtstoffer.
- Spis grove grøntsager og masser af fibre.
- Spis hyppigere, mindre portioner og flere fibre.
Hvilke følgesygdomme kan støde til diabetes 1?
En dårlig reguleret diabetes medfører skader og forandringer i kroppens små blodårer. Disse forandringer fører med tiden til skader på øjne, nyrer, nerver, fødder. Det er summen af de faktorer, som er nævnt ovenfor, der udgør den samlede risiko for at få senkomplikationer.
Hvorfor får man pludselig sukkersyge?
Årsager til diabetes 2
Sygdommen er som anført arvelig, men udløses i mange tilfælde af usund livsstil som fysisk inaktivitet og usunde madvaner. De vigtigste årsager til det høje blodsukker ved diabetes 2 er: Insulin-resistens. Virkningen af insulin på vævene (specielt i lever og muskler) er nedsat.
Hvordan føles for lavt blodsukker?
Rysten på hænderne. Svimmelhed. Man sveder mere end normalt. Hurtig puls og hjertebanken.