De tre største diabetes symptomer – eller symptomer på sukkersyge – er øget tørst og sult samt udtalt tissetrang. Man begynder at have overdrevet tørst, fordi nyrerne ikke kan absorbere overskuddet af sukker og dermed ender i urinen.
De karakteristiske symptomer ved både diabetes 2 og diabetes 1 er: Problemer med øjnene: fokuseringsproblemer. øget vandladning. øget tørst.
Contents
- 1 Kan man have diabetes uden at vide det?
- 2 Hvordan finder jeg ud af om jeg har diabetes?
- 3 Hvad er symptomerne på for højt blodsukker?
- 4 Kan man selv tjekke om man har sukkersyge?
- 5 Hvornår opdagede man diabetes?
- 6 Er diabetes og sukkersyge det samme?
- 7 Kan man pludselig få diabetes 1?
- 8 Hvad sker der når blodsukkeret er højt?
- 9 Hvad gør man hvis ens blodsukker er for højt?
- 10 Hvad kan jeg gøre for at få mit blodsukker ned?
Kan man have diabetes uden at vide det?
DIABETES Mange har diabetes 2 uden at vide det. Hvis du opdager det i tide, kan du måske undgå piller og insulin-injektioner. Engang kaldte man diabetes 2 for gammelmands-sukkersyge. Men sygdommen er bestemt ikke forbeholdt gamle mænd – diabetes har udviklet sig til en regulær folkesygdom.
Hvordan finder jeg ud af om jeg har diabetes?
Diagnosen stilles ved at måle ‘langtidsblodsukkeret’, blodprøven HbA1c. En måling over 48 mmol/mol målt mindst 2 gange giver diagnosen diabetes.
Hvad er symptomerne på for højt blodsukker?
De hyppigste symptomer er: Man føler sig træt. Hyppige vandladninger, dvs. at man tisser oftere end normalt.
Kan man selv tjekke om man har sukkersyge?
Denne Diabetes-test er beregnet til hjemmebrug og indeholder 2 tests og det anbefales at tage testen før indtagelse af føde og 2 timer efter. Testen anvendes for at kontrollere niveauet af glukose og ketoner i urinen. Disse faktorer anvendes til at diagnosticere diabetes.
Hvornår opdagede man diabetes?
Den 11. januar 1922 blev den 14-årige canadiske dreng, Leonard Thompson, som den første person med diabetes, behandlet med insulin. Leonard Thompson var blevet diagnosticeret med diabetes som 11-årig. Som andre med diabetes havde han været på en stram kulhydratfattig diæt.
Er diabetes og sukkersyge det samme?
Omkring 320.000 danskere lider af diabetes, også kaldet sukkersyge. Måske har du hørt udtrykkene gammelmands-sukkersyge, type 1 og type 2.
Kan man pludselig få diabetes 1?
Sygdommen rammer oftest børn eller yngre voksne, men der er også ældre mennesker, som pludselig får type 1-diabetes. Sygdommen er ikke specielt arvelig, og den forekommer derfor oftest i familier, hvor ingen i forvejen har type 1-diabetes.
Hvad sker der når blodsukkeret er højt?
Årsager til højt blodsukker
Når man har type 2-diabetes, skyldes det høje blodsukker, at kroppen enten producerer for lidt insulin, eller at cellerne er mindre følsomme overfor insulin. Kroppen kan derfor ikke udnytte den insulin, som er der, godt nok. Det kaldes for insulinresistens eller nedsat insulinfølsomhed.
Hvad gør man hvis ens blodsukker er for højt?
Hvis du måler dit blodsukker til mere end 12 mmol/l, skal du først tage insulin, og efter en time måle dit blodsukker igen. Hvis blodsukkeret stadig er over 12 mmol/l, skal du for en sikkerheds skyld måle mængden af ketoner i dit blod, da der kan være risiko for syreforgiftning.
Hvad kan jeg gøre for at få mit blodsukker ned?
Ved at spise sundt og være regelmæssig fysisk aktiv, er det lettere at holde blodsukkeret stabilt. Det kan også give en bedre sammensætning af fedt i blodet og nedsætte blodtrykket. Ved at spise sundt og være fysisk aktiv kan du også undgå at tage på i vægt og eventuelt tabe sig, hvis du er overvægtig.