Diabetes opdages ofte ved, at man finder sukker i urinen eller højt blodsukker. Den anbefalede metode til at stille diagnosen diabetes er måling af langtidsprøven eller langtidsblodsukker, HbA1c. Den udtrykker gennemsnitsglukose de sidste 8-12 uger. Testen bør for en sikkerheds skyld gentages.
Mange øjenlæger er ofte den første læge, som opdager ens sukkersyge. Dette skyldes, at øjenlægen undersøger øjets nethinde, som hurtigt og tydeligt kan vise tegn på sukkersygeforandringer på nethinden. Ud over at øjenlægen kan diagnosticere sukkersyge er det vigtigt, at holde jævnligt opsyn for pludselige forandringer i øjet.
Contents
- 1 Kan man selv tjekke om man har sukkersyge?
- 2 Hvordan finder jeg ud af om jeg har diabetes?
- 3 Kan man have diabetes uden at vide det?
- 4 Hvad er symptomerne på for højt blodsukker?
- 5 Kan man få målt sit blodsukker på apoteket?
- 6 Hvad er symptomerne på diabetes 1?
- 7 Kan man pludselig få diabetes 1?
- 8 Hvordan føles for lavt blodsukker?
- 9 Er diabetes og sukkersyge det samme?
- 10 Er kløe et symptom på diabetes?
- 11 Hvordan udvikler man diabetes?
- 12 Hvad sker der når blodsukkeret er højt?
- 13 Hvad gør man hvis ens blodsukker er for højt?
- 14 Hvad kan jeg gøre for at få mit blodsukker ned?
Kan man selv tjekke om man har sukkersyge?
Diabetes Selvtest
Denne Diabetes-test er beregnet til hjemmebrug og indeholder 2 tests og det anbefales at tage testen før indtagelse af føde og 2 timer efter. Testen anvendes for at kontrollere niveauet af glukose og ketoner i urinen. Disse faktorer anvendes til at diagnosticere diabetes.
Hvordan finder jeg ud af om jeg har diabetes?
Diagnosen stilles ved at måle ‘langtidsblodsukkeret’, blodprøven HbA1c. En måling over 48 mmol/mol målt mindst 2 gange giver diagnosen diabetes.
Kan man have diabetes uden at vide det?
DIABETES Mange har diabetes 2 uden at vide det. Hvis du opdager det i tide, kan du måske undgå piller og insulin-injektioner. Engang kaldte man diabetes 2 for gammelmands-sukkersyge. Men sygdommen er bestemt ikke forbeholdt gamle mænd – diabetes har udviklet sig til en regulær folkesygdom.
Hvad er symptomerne på for højt blodsukker?
De hyppigste symptomer er: Man føler sig træt. Hyppige vandladninger, dvs. at man tisser oftere end normalt.
Kan man få målt sit blodsukker på apoteket?
På apoteket kan du få målt dit blodsukker og få rådgivning. Blodsukkermåling med rådgivning af ca. 15 minutters varighed for 90 kr.
Hvad er symptomerne på diabetes 1?
De karakteristiske symptomer på højt blodsukker ved både diabetes 1 og diabetes 2 er: problemer med øjnene: fokuseringsproblemer. øget vandladning. øget tørst.
Kan man pludselig få diabetes 1?
Sygdommen rammer oftest børn eller yngre voksne, men der er også ældre mennesker, som pludselig får type 1-diabetes. Sygdommen er ikke specielt arvelig, og den forekommer derfor oftest i familier, hvor ingen i forvejen har type 1-diabetes.
Hvordan føles for lavt blodsukker?
Rysten på hænderne. Svimmelhed. Man sveder mere end normalt. Hurtig puls og hjertebanken.
Er diabetes og sukkersyge det samme?
Omkring 320.000 danskere lider af diabetes, også kaldet sukkersyge. Måske har du hørt udtrykkene gammelmands-sukkersyge, type 1 og type 2.
Er kløe et symptom på diabetes?
Diabetes kan medføre kløe i huden. Kløen kan opstå som følge af svampeinfektion, tør hud eller dårligt kredsløb. Kløe på underbenene skyldes ofte dårligt kredsløb. Hvis man oplever kløe, kan man som regel selv gøre meget for at behandle og lindre det.
Hvordan udvikler man diabetes?
Det er ikke dine gener alene, der bestemmer, om du får type 2-diabetes. Der er også forskellige miljøfaktorer, der spiller ind. Specielt ser det ud til, at din kost – i form af et for stort energiindtag og for lidt motion – fører til en øget risiko for type 2-diabetes.
Hvad sker der når blodsukkeret er højt?
Årsager til højt blodsukker
Når man har type 2-diabetes, skyldes det høje blodsukker, at kroppen enten producerer for lidt insulin, eller at cellerne er mindre følsomme overfor insulin. Kroppen kan derfor ikke udnytte den insulin, som er der, godt nok. Det kaldes for insulinresistens eller nedsat insulinfølsomhed.
Hvad gør man hvis ens blodsukker er for højt?
Hvis du måler dit blodsukker til mere end 12 mmol/l, skal du først tage insulin, og efter en time måle dit blodsukker igen. Hvis blodsukkeret stadig er over 12 mmol/l, skal du for en sikkerheds skyld måle mængden af ketoner i dit blod, da der kan være risiko for syreforgiftning.
Hvad kan jeg gøre for at få mit blodsukker ned?
Ved at spise sundt og være regelmæssig fysisk aktiv, er det lettere at holde blodsukkeret stabilt. Det kan også give en bedre sammensætning af fedt i blodet og nedsætte blodtrykket. Ved at spise sundt og være fysisk aktiv kan du også undgå at tage på i vægt og eventuelt tabe sig, hvis du er overvægtig.