Hovedreglen er, at du skal fortælle din arbejdsgiver, at du skal have orlov, mindst tre måneder før forventet fødsel. Det kan dog være en god ide, at fortælle om graviditeten tidligt, så du er beskyttet mod fyring pga graviditet og får ret til graviditetsbetinget fravær til fx læge og jordemoderbesøg.
Contents
- 1 Har du ret til sygedagpenge under graviditeten?
- 2 Hvornår får du besked om din sygemelding?
- 3 Kan du blive sygemeldt af din læge?
- 4 Hvad oplever du i løbet af graviditeten?
- 5 Hvornår bliver man sygemeldt som gravid?
- 6 Hvor mange bliver sygemeldt under graviditet?
- 7 Kan man fyre en gravid pga sygdom?
- 8 Hvor mange sygedage har en gravid i gennemsnit?
- 9 Hvor længe kan man arbejde som gravid?
- 10 Hvad skal der til for at blive sygemeldt?
- 11 Kan man få barselsdagpenge som sygemeldt?
- 12 Hvorfor er influenza farlig for gravide?
- 13 Hvad er satsen for sygedagpenge?
- 14 Kan influenza være tegn på graviditet?
Har du ret til sygedagpenge under graviditeten?
Du har ret til sygedagpenge, når du er sygemeldt under graviditeten og du sidestilles andre sygemeldte og skal derfor opfylde kravene til at være på sygedagpenge. Det betyder, at du jævnligt skal mødes med din læge, der fortsat skal undersøge, om du er for dårlig til at arbejde.
Hvornår får du besked om din sygemelding?
Du får et brev fra Udbetaling Danmark. Din arbejdsgiver eller a-kasse skal give Udbetaling Danmark besked om din sygemelding senest 5 uger efter første fraværsdag. Hvis du er selvstændig skal du selv give Udbetaling Danmark besked senest 3 uger efter første fraværsdag. Derefter får du et brev fra Udbetaling Danmark om, hvad du skal gøre.
Kan du blive sygemeldt af din læge?
Hvis du bliver sygemeldt af din læge på grund af din graviditet, fx med bækkenløsning eller svangerskabsforgiftning, skal du sygemelde dig hos din arbejdsgiver eller a-kasse. Du får et brev fra Udbetaling Danmark Din arbejdsgiver eller a-kasse skal give Udbetaling Danmark besked om din sygemelding senest 5 uger efter første fraværsdag.
Hvad oplever du i løbet af graviditeten?
Langt de fleste gravide oplever forskellige gener i løbet af graviditeten. Det kan være du oplever ubehag i begyndelsen af graviditeten, hvor morgenkvalme og opkastninger kan være et stort problem. Det kan også være, at du i slutningen af graviditeten er påvirket af plukveer, der gør det svært for dig, at bevæge dig ret meget.
Hvornår bliver man sygemeldt som gravid?
Vurderer lægen, at der er komplikationer i graviditeten, som er risikofyldte for dig som gravid eller for fosteret, så kan du som gravid sygemeldes. Lægen kan hjælpe med dokumentation i forhold til udbetaling af refusion til arbejdsgiver, hvis den gravide er i arbejde.
Hvor mange bliver sygemeldt under graviditet?
To danske studier viser, at 36% og 56% af gravide kvinder i arbejde sygemeldes i løbet af graviditeten og begge studier finder, at tallet formentlig er underestimeret. Ifølge et norsk og et fransk studie er 71- 75% af alle gravide kvinder i arbejde sygemeldt i løbet af deres graviditet.
Kan man fyre en gravid pga sygdom?
Det er ikke lovligt at opsige en gravid medarbejder på grund af langvarigt sygefravær, hvis sygefraværet skyldes graviditetsbetinget sygdom – for eksempel bækkenløsning. Der er også risiko for, at stressbelastende arbejde, eller andre forhold vedrørende den gravide, kan gøre det nødvendigt at blive sygemeldt.
Hvor mange sygedage har en gravid i gennemsnit?
Graviditet er ikke en sygdom. Alligevel har en gravid i gennemsnit 48 sygedage gennem graviditeten. Det er en belastning for virksomheden og ofte også en gene for den gravide selv.
Hvor længe kan man arbejde som gravid?
I Danmark er en tredjedel af alle gravide langtidssygemeldt, og i gennemsnit har de 48 fraværsdage under graviditeten. Men faktisk kan de fleste gravide kan passe deres arbejde helt frem til, at de går på barselsorlov – hvis den gravide og arbejdsgiveren går sammen om at tilpasse arbejdet og opgaverne.
Hvad skal der til for at blive sygemeldt?
Det er enten din arbejdsgiver eller din kommune, der udbetaler sygedagpenge til dig. Din arbejdsgiver skal som hovedregel udbetale sygedagpenge til dig de første 30 kalenderdage. For at få sygedagpenge fra din arbejdsgiver skal du have været ansat uafbrudt de seneste 8 uger med mindst 74 timers beskæftigelse.
Kan man få barselsdagpenge som sygemeldt?
Du skal have brevet for at søge
Du skal normalt have søgt barselsdagpenge senest 8 uger efter fødslen. Hvis din løn stopper under sygemeldingen, skal du søge senest 8 uger efter din løn er stoppet. Kontakt Udbetaling Danmark, hvis du ikke får brevet i god tid til at søge inden fristen.
Hvorfor er influenza farlig for gravide?
– Når du er gravid, så har du et påvirket immunforsvar. Det betyder, at du risikerer at blive mere syg end andre, hvis du får influenza. – De antistoffer, som dit barn får del af gennem moderkagen, vil beskytte barnet imens det ligger i din mave, men også i tiden efter fødslen, hvor dit barn er særligt sårbar.
Hvad er satsen for sygedagpenge?
Sygedagpenge, jf. lov om sygedagpenge (LBK nr. 1712 af 20. august 2021)
Sygedagpenge1 | Lovhenvisning | Sats |
---|---|---|
Højeste sygedagpengebeløb | § 50, stk. 1 | 4.465 kr. pr. uge |
Højeste sygedagpengebeløb | § 50, stk. 1 | 120,68 kr. pr. time |
Ukendt arbejdstid, mand2 | § 47, stk. 2 | 221,36 kr. pr. time |
Ukendt arbejdstid, kvinde2 | § 47, stk. 2 | 199,90 kr. pr. time |
Kan influenza være tegn på graviditet?
De fleste har ingen symptomer, men symptomerne kan minde om en let influenza med: Træthed. Muskelsmerter.