Alle gravide i Danmark får rutinemæssigt tilbudt en 1. trimesterskanning/nakkefoldsskanning i uge 11+0 til 13+6. Den gravide får før 1. trimesterskanning/nakkefoldsskanning tilbudt at få taget en blodprøve (doubletest) med to biokemiske markører (PAPP-A og beta-hCG) for trisomi 21, 18 og 13 (forskellige genfejl).
Contents
- 1 Hvornår laves scanning i graviditeten?
- 2 Hvornår foretages ultralydsscanning under graviditeten?
- 3 Hvordan udfører vi graviditetsscanning?
- 4 Hvornår skal du scannes?
- 5 Hvornår skal man til den første scanning?
- 6 Hvornår bliver man kaldt ind til nakkefoldsscanning?
- 7 Hvornår kan man se kønnet på en scanning?
- 8 Hvor mange gange skal man scannes når man er gravid?
- 9 Hvornår begyndte man at ultralydsscanne?
- 10 Hvad er en Tilvækstscanning?
- 11 Hvor mange får dårligt nyt til nakkefoldsscanning?
- 12 Hvornår begyndte man at scanne for misdannelser?
- 13 Er man sikker efter nakkefoldsscanning?
- 14 Hvor sikker er en kønsscanning i uge 14?
- 15 Kan man se kønnet i uge 13?
- 16 Kan man se barnets køn i uge 14?
- 17 Kan man få for mange scanninger gravid?
- 18 Hvor mange fostre har kromosomfejl?
- 19 Kan man godt overse tvillinger ved tidlig scanning?
Hvornår laves scanning i graviditeten?
Tidlig scanning kan laves allerede fra uge 6+0, hvor vi kigger efter hjerteblink. Der kan være mange årsager til bekymring i den tidlige graviditet, og en scanning kan give ro og tryghed omkring graviditeten.
Hvornår foretages ultralydsscanning under graviditeten?
Under din graviditet bliver du tilbudt mindst to ultralydsscanninger. Den første scanning foretages normalt 12-13 uger inde i graviditeten – den såkaldte nakkefoldsscanning. Den kombineres ofte med en doubletest for at fastslå risikoen for, at dit barn fødes med kromosomfejl, herunder Downs Syndrom.
Hvordan udfører vi graviditetsscanning?
Hos Scanningsklinikken udfører vi alle typer graviditetsscanninger. Vi udfører ultralydsscanninger fra uge 6+0 og helt frem til fødslen. Det er forskelligt, hvad vi ser og kigger efter gennem graviditeten, og i menuen til venstre kan du klikke dig ind og se de forskellige perioder uddybet.
Hvornår skal du scannes?
Hvornår du skal scannes, kommer naturligvis helt an på, hvad dit behov er. Hos Scanningsklinikken er alle scanningspersonaler specialuddannet i obstetrisk ultralydsscanning, og vi kan gennemføre alt fra tidlige scanninger og misdannelsesscanninger til 3D/4D scanninger.
Hvornår skal man til den første scanning?
Tidlig graviditetsscanning
Der kan være mange årsager til bekymring i den tidlige graviditet, og en scanning kan give ro og tryghed omkring graviditeten. Alle gravide i Danmark tilbydes typisk af det offentlige to scanninger gennem graviditeten. En nakkefoldsscanning i uge 11-13+6 og en gennemscanning i uge 18-21.
Hvornår bliver man kaldt ind til nakkefoldsscanning?
Ved skanningen måler vi derfor nakkefoldens størrelse. Ved skanningen bliver fostrets længde også målt for at bestemme, hvor langt henne i graviditeten den gravide er. Fostrets længde afgør terminen for barnets fødsel. Nakkefoldsskanningen skal udføres i perioden 11+4 til 13+6.
Hvornår kan man se kønnet på en scanning?
Kønsscanninger kan foretages fra uge 14. Laver man en kønsscanning allerde her, kaldes det en tidlig kønsscanning, fordi det er det tidligste tidspunkt, hvor de ydre kønsdele begynder at kunne ses nogenlunde klart.
Hvor mange gange skal man scannes når man er gravid?
Alle gravide får tilbud om to scanninger i løbet af graviditeten for at se, om fostret udvikler sig, som det skal. Det er naturligvis dig, der bestemmer, om du ønsker at tage imod disse tilbud og andre undersøgelser i graviditeten. Du bliver som regel scannet udenpå maven. Scanning er uden risiko for dig og barnet.
Hvornår begyndte man at ultralydsscanne?
I midten af 1900-tallet fik vi endnu et banebrydende værktøj til at tage billeder af kroppens indre med. På baggrund af tidligere forskningsarbejde opdagede den skotske professor Ian Donald sammen med sine kollegaer, at man kunne bruge ultralyd til at se ind i kroppen.
Hvad er en Tilvækstscanning?
En tilvækstscanning er en type I scanning, hvor vi primært fokuserer på størrelse/vægt. Afhængigt af hvor langt du er i graviditeten, vil vi lave forskellige biometrimålinger med henblik på at finde vægt og termin.
Hvor mange får dårligt nyt til nakkefoldsscanning?
Alt over 300 er godt nyt ved nakkefoldsscanning!
Hvis man derimod får et tal der hedder 1:100 eller 1:2 er der en større risiko, og man vil få tilbudt yderligere undersøgelser af barnet. Alle tal, hvor det sidste tal er mindre end 300, er en såkaldt høj risiko.
Hvornår begyndte man at scanne for misdannelser?
De første fostervandsprøver i Danmark blev foretaget i 1960’erne, men blev dengang kun tilbudt til ganske få kvinder. I 1978 indførte staten et tilbud om fostervandsprøver til alle gravide over 35 år, da sandsynligheden for få et barn med Downs syndrom stiger i takt med alderen.
Er man sikker efter nakkefoldsscanning?
Hvis resultatet af doubletesten foreligger ved nakkefoldsscanningen, kan personalet på sygehuset beregne den endelige risiko. Det er væsentligt, du er klar over, at undersøgelserne ikke giver et endeligt JA/NEJ svar, men kun viser, hvor stor risikoen for at få et barn med Downs syndrom.
Hvor sikker er en kønsscanning i uge 14?
1-5%, alt afhængigt af hvor langt du er henne i din graviditet (jo længere henne end fulde 14 uger, desto nemmere), fosterets position (rygleje er bedst), din vægt (jo slankere du er, desto nemmere at det at se kønnet og lave klare billeder).
Kan man se kønnet i uge 13?
For at kunne skelne mellem pige og dreng ved ultralyd skal graviditeten være mindst 14 uger gammel. Gør man det tidligere, er der risiko for at tage fejl. Derfor kan man heller ikke se kønnet på en nakkefoldsscanning eller en tidlig scanning. En kønsscanning laves i 2D efter uge 14+0.
Kan man se barnets køn i uge 14?
Det tidligste, det er muligt at fastslå kønnet ved scanning er når baby er 14+0. På dette tidspunkt vejer baby ca 90 gram, og det kræver derfor et trænet øje og ekspertise ved scanneren, for at kunne fastslå kønnet så tidligt.
Kan man få for mange scanninger gravid?
Han understreger, at de to scanninger, der normalt tilbydes i det offentlige er nok, og at der ikke er dokumenteret skadevirkninger ved disse. ”Generelt mener vi dog, at der af forsigtighedshensyn skal være en sundhedsfaglig begrundelse, for at gravide skal have foretaget flere undersøgelser end nødvendigt.
Hvor mange fostre har kromosomfejl?
93 procent af de gravide vælger at blive screenet for kromosomafvigelser. 5 procent heraf, svarende til 3000 gravide, får besked om at deres foster er i forhøjet risiko. 5-10 procent af disse gravide får efter yderligere undersøgelser besked om, at deres foster har en kromosomafvigelse.
Kan man godt overse tvillinger ved tidlig scanning?
Da jeg blev skannet første gang i 12. uge, spurgte jeg jordemoderen, om vi nu kunne være helt sikre på, at der kun var ét barn, for langt bagude i familien havde der engang været tvillinger. ‘Det er 120 pct. sikkert’, sagde hun.