I arbejdsmiljøloven kræves, at der ved byggeprojekter udarbejdes en plan for sikkerhed og sundhed (PSS) i forbindelse med byggeprocessen. PSS skal sikre et godt sikkerhedsarbejde og derved sørge for, at alle, der arbejder på et bygge- eller anlægsprojekt, har et godt arbejdsmiljø.
Plan for sikkerhed og sundhed ved store byggeprojekter skal udarbejdes, mens bygningen, konstruktionen eller anlægget projekteres. Planen skal senest foreligge, når byggepladsen etableres, og løbende føres ajour under udførelsen af bygge- eller anlægsarbejdet.
Contents
- 1 Hvornår er der krav om en plan for sikkerhed og sundhed?
- 2 Hvornår er det en byggeplads?
- 3 Hvem skal udarbejde plan for sikkerhed og sundhed?
- 4 Hvornår skal man have en arbejdsmiljøkoordinator?
- 5 Hvornår skal der være en sikkerhedskoordinator?
- 6 Hvornår er der krav om sikkerhedsmøder?
- 7 Hvordan kan du se om du er på en byggeplads?
- 8 Hvornår skal en byggeplads anmeldes til at?
- 9 Hvornår skal der være lys på en byggeplads?
- 10 Hvem laver en PSS?
- 11 Hvem har som hovedregel ansvaret for at arbejdsmiljøloven overholdes?
- 12 Hvordan ser en PSS ud?
- 13 Hvornår er der krav om arbejdsmiljøorganisation?
- 14 Hvilke opgaver har en arbejdsmiljørepræsentant?
- 15 Hvad vil det sige at være AMiR?
Hvornår er der krav om en plan for sikkerhed og sundhed?
En Plan for Sikkerhed og Sundhed (PSS) skal sikre, at alle på byggepladsen har et godt arbejdsmiljø. Planen kan samtidig være et godt styringsredskab for byggeledelsen. Bygherren skal altid udarbejde en PSS, hvis der arbejder mere end 10 personer samtidig på pladsen fra mere end en virksomhed.
Hvornår er det en byggeplads?
Byggeplads. Byggepladsen er det område, hvor der udføres bygge- eller anlægsarbejde som fx opførelse af bygninger, vedligeholdelse af broer, opførelse af konstruktioner og nedgravning af rør på offentlig vej.
Hvem skal udarbejde plan for sikkerhed og sundhed?
Der skal udarbejdes en plan for sikkerhed og sundhed (PSS) i projekteringsfasen, hvis der i udførelsesfasen vil være mere end én arbejdsgiver tilstede, og der er beskæftiget mere end ti personer samtidigt på byggepladsen.
Hvornår skal man have en arbejdsmiljøkoordinator?
Når der skal være mere én arbejdsgiver på en byggeplads på samme tid, så skal bygherren sørge for, at der udpeges en arbejdsmiljøkoordinator, både for projekteringsfasen samt under byggefasen.
Hvornår skal der være en sikkerhedskoordinator?
Det kan fx være erfaring som projektleder, -entrepriseleder, byggeleder eller som koordinator på mellemstore byggepladser. Skal have gennemført en godkendt arbejdsmiljøuddannelse for koordinatorer af sikkerheds- og sundhedsarbejdet på bygge- og anlægsområdet.
Hvornår er der krav om sikkerhedsmøder?
Koordinatoren skal holde ordinære sikkerhedsmøder mindst hver 14. dag. Ekstraordinære møder afholdes efter behov eller efter alvorlige ulykker og tilløb hertil. Det skal sikres, at mødernes beslutninger kommunikeres ud til alle på pladsen – også til de personer, som ikke har dansk som hovedsprog.
Hvordan kan du se om du er på en byggeplads?
Adgang til pladsen
Hæng en oversigtsplan op ved indgangene til byggepladsen, der hjælper den ankomne med at finde vej. På planen skal man kunne se, hvor der er påbud om personlige værnemidler, hastighedsgrænser, ensrettet kørsel o. lign., der har betydning for sikkerheden.
Hvornår skal en byggeplads anmeldes til at?
Inden bygherren sætter arbejdet i gang på byggepladsen, skal bygherren anmelde byggepladsen til Arbejdstilsynet, hvis bygherren forventer: At arbejdet varer over 30 arbejdsdage og hvis der mindst er 20 ansatte beskæftiget samtidigt, eller. At den formodede arbejdsmængde overstiger 500 manddage.
Hvornår skal der være lys på en byggeplads?
Belysningen skal udføres, så den ikke generer byggepladsens naboer, trafikanter på tilstødende veje eller andre uden for byggepladsen. Om belysningen på adgangsveje, transportveje og færdselsarealer er tilfredsstillende, vil ofte kunne afgøres ved en vurdering på stedet.
Hvem laver en PSS?
Koordinatoren skal lave Plan for sikkerhed og sundhed (PSS), mens der projekteres før byggestart. Det gælder, når bygherren må forvente, at der i byggefasen vil være mere end en arbejdsgiver tilstede på arbejdsstedet, og at der vil være beskæftiget mere end ti personer samtidigt på byggepladsen.
Hvem har som hovedregel ansvaret for at arbejdsmiljøloven overholdes?
Som hovedregel er det arbejdsgiveren, der har ansvaret for, at arbejdsmiljøloven overholdes. Arbejdsmiljøarbejdet skal foregå i samarbejde mellem arbejdsgivere, ledere og medarbejdere, men ved større byggerier har også bygherre, rådgivere og projekterende ansvar og pligter.
Hvordan ser en PSS ud?
en plan for de fælles sikkerhedsforanstaltninger i fællesområderne. en plan for afgrænsning af de områder, hvor arbejdet giver særlige risici. en procedure for løbende kontrol med installationer, sikkerhedsforanstaltninger og eventuelle særlige risici mv.
Hvornår er der krav om arbejdsmiljøorganisation?
Alle virksomheder med 10 eller flere ansatte skal have en arbejdsmiljøorganisation. Det samme gælder på byggepladser og skiftende arbejdssteder for de virksomheder, der beskæftiger mindst 5 personer i mindst 14 dage. Arbejdsmiljøorganisationen skal have repræsentanter for både medarbejderne og ledelsen.
Hvilke opgaver har en arbejdsmiljørepræsentant?
Din vigtigste opgave som arbejdsmiljørepræsentant er at sikre dine kollegers medindflydelse på arbejdsmiljø. Det er ledelsens ansvar, at arbejdsmiljøloven bliver overholdt på din arbejdsplads. Din opgave er at støtte ledelsen i det arbejde, imens du sørger for, at dine kolleger får medindflydelse.
Hvad vil det sige at være AMiR?
AMR står for arbejdsmiljørepræsentant. Arbejdsmiljørepræsentanten vælges (modsat tillidsrepræsentanten) af alle medarbejdere – dvs. fagforeningstilhørsforhold. En AMR er arbejder på at forebygge og løse problemer med arbejdsmiljøet – det fysiske såvel som det psykiske.